Sammenlign beste smålån 2019

Smålån er et lån for deg som trenger et relativt mindre beløp, og som gjerne skulle hatt det i dag. Du kan søke om opptil 150 000kr. Søknadsprosessen er lite krevende, og långivere vil ofte svare på din søknad på dagen. Slik kan du få penger til drømmeferien, oppussing, nye møbler, eller tannlegetimen. Finn det smålånet med lavest rente gjennom vår sammenligningskalkulator under. Her kan du søke uforpliktende og finne det beste tilbudet uten å binde deg til en avtale med en gang.

Lånebeløp 123
Nedbetalingstid 123
 • Filter
 • Aksepterer betalingsanmerkninger
 • Utbetaling samme dag
Vis flere resultater

Derfor bør du velge et smålån

Lite krevende søknad
Søknadsprosessen er lite krevende, og når du har fått innvilget din søknad kan du signere med BankID. Det betyr lite papirarbeid!
Utbetaling på dagen
Ofte kan pengene være på din konto innen 12-36 timer!
Du velger hva du vil bruke lånet på!
Med et smålån trenger ikke du å fortelle banken hvilket formål lånet ditt skal gå til.

Hva er smålån?

Smålån er et lån for deg som behøver og låne en mindre pengesum. De har som regel høyere rente enn ved et forbrukslån, men søknadsprosessen går ofte veldig knirkefritt. Det er praktisk når du har en uforutsett utgift eller regning å betale. Utbetaling skjer avhenging av de opplysningene du har gitt angående din privatøkonomi.

Smålån, også kalt sms-lån eller mikrolån, er lån uten sikkerhet. Det betyr at du ikke trenger å bekymre deg over å forklare banken hva du skal bruke lånet på. Smålån er derfor annerledes enn boliglån, billån og hyttelån hvor lånet må brukes til akkurat disse formålene, og der banken tar pant i objektene. Smålån er ideelt for deg som vil bruke pengene på hva du vil. Kanskje ønsker du deg en ny vaskemaskin, kjøpe en fin gave til din favoritt person, eller mangler du litt ekstra penger til drømmeferien? Da er smålån perfekt for deg.

Smålån har noen fordeler over forbrukslån, og det er søknadsprosessen og bevilgning av penger.  Det kommer godt med når du skal bestille fotballtur med kompisgjengen, eller har fått uforutsette kostnader som må betales på dagen som for eksempel til bilskader, tannlegetime, mm.

Ofte er smålån dyrere da de tilbys med en mye høyere rente. Lånet må i tillegg tilbakebetales i løpet av kort tid. Vår anbefaling er at hvis du har tid til å vente, så vil et forbrukslån være mer gunstig. Ved å ta et smålån, eller mikrolån, vil det også bli foretatt en kredittsjekk av deg, og om du har betalingsanmerkninger vil du sjeldent få innvilget lånesøknaden din.

Det finnes mange lån og smålån på markedet, og vilkårene kan være ganske forskjellige fra bank til bank. Det er derfor viktig at du tilegner deg nok kunnskap slik at du kan ta det smålånet som passer deg best.

Hvor mye kan jeg låne?

Med et smålån låner du gjerne et mindre beløp enn hva du gjør ved forbrukslån. Du kan låne mellom 1000,- og 50 000,- kroner ved å ta et smålån. Med forbrukslån kan du låne helt opp til 600.000,- kroner med for eksempel Norwegian Bank.

Hva koster et smålån?

Det er to momenter som avgjør hvor mye et smålån, også kalt mikrolån, vil koste i helhet. Det er renter og avgifter/gebyrer. Mange banker som gir smålån og mikrolån har de samme rentene, men forskjellige avgifter. Ettersom lånebeløpet ofte er relativt lite og løpetiden er kort, så kan avgiftene/gebyrene på et lån påvirke kostnaden forholdsvis mye.

Hva du skal betale hver måned (terminbeløp) avhenger av 3 faktorer:

 • Størrelsen på lånet
 • Renten på lånet
 • Nedbetalingstiden

Terminbeløpet består da av både renter og avdrag; med mindre du og banken har avtalt avdragsfrihet. Det kan du lese mer om videre på siden under.

Vanlige spørsmål

Hva er forskjellen på ett forbrukslån og et smålån?
Med et smålån kan du låne en mindre pengesum på mellom 1 000kr og 150 000kr. Med et forbrukslån kan du låne helt opp til 600 000 kroner. Smålån er gjerne lettere å få fra banken enn forbrukslån da kravene fra banken ikke er like strenge.
Hvem kan søke om et smålån?
Alle over 18 år med folkeregistrert adresse i Norge kan søke om smålån.
Kan jeg bruke smålån til hva jeg vil?
Ja. Du trenger ikke oppgi til banken hva lånet skal brukes til. Du kan bruke det på en ferie, oppussing av badet, ny sofa eller noe annet du måtte ønske.
Kan jeg ta opp lån i studietiden?
Som student kan det ofte være en periode med lite penger, og smålånet kan du bruke til hva du vil.
Kan jag få smålån selvom jeg har betalingsanmerkninger?
Ett fåtall banker i Norge kan gi deg lån selv om du har inkassokrav eller betalingsanmerkninger. Du må likevel oppfylle de andre vilkårene de bankene har, og det kan bli vanskelig å få innvilget lån.
Hvorfor er rentene høyere på smålån enn på forbrukslån?
Lånet kan bevilges mye raskere, og er uten sikkerthet. Det betyr at banken ikke har sikkerhet i dine eiendeler, bolig eller bil. De tar derfor en større risiko, derav høyere renter.
Kan jag når som helst betale tilbake lånet?
Ja. Hvis du har fått et lån av banken, så kan du når som helst betale tilbake lånet innen betalingstiden din. Har du for eksempel en nedbetalingstid på 4 år, så kan du betale ned hele lånet når du vil før det har gått 4 år.

Hvilken rente får du på lånet?

Rente er prisen du må betale for lånet pr. år. Det er ofte vanskelig å si nøyaktig hva slags rente du får på ditt lån. Et lån blir som regel presentert med et konkret låneeksempel slik som dette:

Representativt eksempel: Lån 80 000 kr i 5 år med en effektiv rente på 6,17%. Kredittkostnad: 13 018 kr. Totalt å tilbakebetale: 93 018 kr.

Den effektive renten du får, beregnes ut ifra flere faktorer. De faktorene er blant annet hvor lenge du skal bruke på å nedbetale lånet, og summen du ønsker å låne. Det vil derfor være variasjon i renten du får på lånet.

For å finne den rentesatsen som gjelder for deg, må du fylle ut en søknad og motta et konkret, og uforpliktende, tilbud fra de aktuelle bankene. Slik kan du se forskjellen mellom de forskjellige bankene. Noen banker kan ha høye rentesatser, så oppsøk derfor flere banker og velg det lånet som gir deg de beste vilkårene.

Vår lånekalkulator hjelper deg å finne det tilbudet med billigst rente.

Hvor mye avgifter er det på lånet?

Det er gjerne forskjellige avgifter og gebyrer i forhold til hvilken bank du velger. De mest normale er startgebyr, også kalt etableringsgebyr, og en månedskostnad kalt termingebyr.

Kan avdragsfrihet være noe for meg?

I tillegg til å betale renter, så må du også betale ned selve lånet. Dette kalles avdrag.

Långiver, altså banken, og du kan bli enige om du for eksempel det første året bare skal betale renter, og ikke avdrag. Det betyr at om ett år så er lånet like stort som når det ble tatt opp, og du utsetter selve nedbetalingen av lånet.

Nominell eller effektiv rente?

Mange lurer på hva forskjellen mellom nominell og effektiv rente er. Kort forklart er nominell rente den prisen du må betale for selve lånet uten gebyrer og avgifter. Den effektive renten er derimot det du faktisk må betale i helhet. Denne inkluderer tilleggskostnader slik som etableringsgebyr, terminomkostninger, fakturagebyrer, og annet. Mange banker kan ha samme nominell rente, mens den effektive renten er forskjellig. Slik kan et lån bli mye dyrere hos en bank enn en annen bank.

Den effektive renten vil derfor alltid være høyere enn den nominelle renten. I tillegg vil løpetiden på lånet ha betydning for hvor stor den effektive renten kan bli. Vår kalkulator hjelper deg og sammenligne ulike lånetilbud, og tar utgangspunkt i den effektive renten slik at du kan ta det beste og mest gunstige lånet for deg.

Det er uforpliktende å søke

Ofte kan flere banker være aktuelle for deg. Når du søker lån får du et uforpliktende tilbud fra hver av bankene du har søkt på. Disse tilbudene vil innholde vilkår, og hva slags renter du får på de forskjellige lånene. Da kan du velge i flere tilbud, og finne det beste for deg. Du har ikke bundet deg til lånet før du har signert med BankID.

Fordeler med smålån
 • Gunstig søknadsprosess
 • Lite/ingen papirarbeid
 • Lån på dagen
 • Lån uten sikkerhet i bolig/eiendeler
 • Kan akspetere betalingsanmerkninger
Ulemper ved smålån
 • Høyere rente
 • Kort nedbetalingstid
 • Det finnes flere useriøse aktører (men ikke på vår liste)
Siden ble sist oppdatert: 2019-03-21 15:43:51 av Erik Elmqvist